Poznáte symboliku Pozdravu Slnka: zacvičte si ho

Pozdrav Slnka je jedným z najstarších cvičebných zostáv na svete. Ak ste ho niekedy cvičili, viete, akú má silu. Je plný symboliky, významov a má vlastnú vnútornú logiku, ktorú pri pravidelnom cvičení ľahko pochopíte. 

Je jedinečný vo svojej cyklickosti – začína a končí ako deň, podobne ako príroda sa vracia do bodu, v ktorom začal. Je tvorený z protikladov podobne ako život – najprv sa dvíhate, potom klesáte, najprv ste hore, potom dolu. Deň začínate ránom a život začínate narodením. Váš život sa končí tmou podobne ako deň nocou.

V Pozdrave Slnka je takmer všetko, čo z emočného hľadiska tvorí náš život  – hrdosť, úcta, pokora, láska, pokoj, ale aj odhodlanie. Vzostup aj ústup. Všetko pekne v rámci dvanástich pozícií s variáciami. Dvanásť pozícii podobne ako počet mesiacov v roku.

Pozdrav slnka je geniálny na precvičenie tela

vlcsnap-2015-08-05-20h24m58s117Vzhľadom na striedanie pozícií a postupné zapájanie rôznych svalových sústav je Pozdrav Slnka veľmi komplexným cvičením, ktoré vám zrána ponaťahuje svaly, uvoľní šľachy a nabije vás energiou presne tak ako potrebujete.

Môže sa stať vašim novým rituálom namiesto pitia kávy. Môže to byť fascinujúci aj zábavný exkurz do filozofie, hlboký ponor do prežívania a pochopenia vlastnej existencie.

A ešte dych

Pozdrav Slnka úzko pracuje s dychom. Najprv sa preto učíte jednotlivé cviky postupne, v súlade so správnym dýchaním a až potom cvičíte celú zostavu zaradom. Nie je to jednoduché, no nie je to ani náročné, závisí od stavu vášho fyzična, dychovej praxe a chuti pracovať na sebe. Nádych a výdych sa majú striedať rytmicky a celý čas je práve dych tým, na čo sa máte sústrediť, čo vás obracia dovnútra.

Pravda je však taká, že aby sa človek dokázal sústrediť výsostne na dych, musí byť v jogovej praxi pomerne ďaleko. Inak vás budú vyrušovať myšlienky na všetko ostatné – starosti minulého dňa, plány do toho budúceho, kontrola správnych pozícií – “nie som príliš zaklonený?”, “au, bolí ma krk”, “dopekla, ako dlho ešte mám takto ostať?”.

Prijať pokojne každú pozíciu si vyžaduje nový stav mysle, ktorý vystihuje pojem “číra existencia”.

Znamená to byť prítomný v momente, ktorý charakterizuje daná ásana.

Nádych a výdych sú mantrou, s ktorou si úplne vystačíte. V momente, keď sa týmito nádychmi a výdychmi stanete, cvičíte správne.

Sila Slnka vo vašom vnútri

IMG_2930-1002+soft01Pozdrav Slnka je ideálnym začiatkom dňa. Práve ráno potrebujete načerpať alebo objaviť zásoby energie na celý deň. Je známe, že energia Slnka je obrovská. Vy sa môžete naučiť, ako z tejto sily čerpať.

Postavte sa ráno k otvorenému oknu v pohodlnom oblečení a zavrite oči. Vnímajte vánok celkom nového dňa, ktorý vám osviežuje tvár a telo. Zdvihnite ruky s nádychom ako keď sa ráno zobúdzate. Slnko vstáva, stúpa hore a vaša sila tiež.

Predstavte si slnečnú guľu, ktorá ožaruje celé vaše telo. Potom si predstavte, že tá guľa sídli vo vašom vnútri a ožaruje celú vašu dušu i telo.

Sami sa stanete Slnkom, ktoré inak vídate len na nebi, ďaleko od vás. Práve ste pochopili, čím Pozdrav Slnka je. Gratulujem vám.

Pridaj komentár